Colas styrer vejrenovering på E45 i mål til tiden

Gennemførelsen af vejrenoveringen på E45 mellem Vejle og Skanderborg blev udført over ca. 16 uger i løbet af foråret og sommeren 2023, men for styringsentreprenøren, Colas, gik planlægningen sammen med Vejdirektoratet i gang allerede i januar måned.

Colas vandt styringsentreprisen på E45 i december 2022, og selve udførelsen gik i gang i marts 2023 og blev afsluttet i uge 26 i juni 2023. Klik og se videoen, hvor salgs- og kundechef Glenn Tønnesen og byggekoordinator Jacob Grønborg, der var praktikant på projektet, fortælle om projektet.

Erfaren byggeledelse

-Det har været en spændende – og til tider hektisk – tid på E45. Både for byggeledelsen og medarbejderne på vejen,

fortæller projektchef Ulrich Damgaard Sørensen fra Colas’ afdeling i Horsens. Han har været ansvarlig for projektet lige fra planlægning til aflevering.

-Der er ikke noget nyt i, at tidsplaner på den slags projekter er meget stram, og at man som styringsentreprenør har mange opgaver, der skal koordineres og følges op på. Det har jeg prøvet mange gange. Det giver nogle lange arbejdsdage, især når man går i gang med selve udførelsen. Men det er en stor fordel, at du som entreprenør får mulighed for komme med på projektet allerede i planlægningsfasen.

Vi kan dels bidrage med vores viden og erfaring, og vi får mulighed for at mobilisere egne medarbejdere og underentreprenører på en langt bedre måde. Udførelsen – og resultatet – bliver derfor bedre, især når vi som her har et godt samarbejde med bygherre.

Colas_projektchef-Vest
Colas-regionsdirektør

Teamwork på byggepladsen

Ulrich Damgaard Sørensen er forholdsvis ny i Colas, og det intense arbejde var en god mulighed for at lære de nye kolleger og deres styrker at kende.

-Samarbejdet med både bygherre, mine nye kolleger og vores underentreprenører har været helt i top. Når man har travlt, lærer man jo mange sider af hinanden at kende, og i Colas oplever jeg teamwork, fleksibilitet og humor, som betyder, at vi spiller hinanden bedre og får det til at glide meget nemmere, siger Ulrich Damgaard Sørensen.

Regionsdirektør for Colas’ vejprojekter i Jylland, Thomas Jørgensen, supplerer:

-Det var Ulrichs første store opgave i Colas, og han og hans team skal have stor ros for det succesfulde resultat. Alle medarbejdere har bidraget, og vores jyske asfalthold skal have en særlig tak for deres fleksibilitet. De fortjener en god ferie.

Colas-styrer-vejrenovering-på-E45-sikkert-i-mål-pas-på-os-der-vejarbejder_medarbejdere-600×400-pix
Colas-styrer-vejrenovering-på-E45-sikkert-i-mål-pas-på-os-der-vejarbejder_maskinfører-600×400-pix
Colas-styrer-vejrenovering-på-E45-sikkert-i-mål-pas-på-os-der-vejarbejder-600×400-pix

Foto: Sikkerheden har været høj under hele projektet, og under de sidste faser, lancerede Vejdirektoratet sin landsdækkende trafikkampagne ”Pas på os der vejarbejder” . Det meste af Colas’ styringsentreprise er dog udført bag afspærringer.

Vejarbejde uden store forhindringer

Der kan opstå mange udfordringer undervejs på et vejprojekt, og en af dem er fx dårligt vejr, som er gift for asfaltudlægningen. Det var dog ikke et problem i juni måned, hvor der ikke faldt en dråbe regn på E45. Derfor kunne Colas og underentreprenørerne arbejde efter planen i hele juni måned og aflevere projektet til tiden.

Læreplads for unge talenter

Projektet har også været en læreplads for unge talenter, der kan lære af de mere garvede, der har arbejdet med vejprojekter i mange år. Her er aldrig dumme spørgsmål, og man kan spørge formænd, asfaltarbejdere og ingeniører til råds. Jacob Grønborg, der er uddannet byggekoordinator, havde taget turen fra Sjælland til Jylland for at komme i praktik på en stor entreprise. Og på Colas styringsentreprise på E45 fik han rig mulighed for at lære en masse om asfalt og byggeledelse og prøve teorien af i praksis.

Colas-styrer-vejrenovering-på-E45-sikkert-i-mål-pas-på-os-der-vejarbejder_medarbejder-600×400-pix

Foto: Byggekoordinator Jacob Grønborg var i praktik hos Colas på E45. Efter sin praktikperiode har han fået fast ansættelse om projektleder i Colas Danmark A/S.

Colas-Horsens-besøg-af-Vejdirektoratet

Foto: En del af arbejdet er udført som BSM, hvor den eksisterende affræsede asfalt er genanvendt til ny belægning. Det er en metode, som er både tids- og materialebesparende, og som kræver færre jomfruelige råstoffer end ved traditionelle metoder. Her besøger Vejdirektoratet og rådgivere Colas’ fabriksanlæg i Horsens for blandt andet at se det BSM-anlæg, som Colas’ underentreprenør SR-Gruppen A/S havde opstillet på Colas’ fabriksareal.

Colas-styrer-vejrenovering-på-E45-sikkert-i-mål-pas-på-os-der-vejarbejder_2-medarbejdere-600×400-pix

Colas udfører også en anden strækning på E45, der skal bane vejen for udbygning af motorvejen. Her vil hovedparten af arbejdet blive udført om natten. Og i løbet af sommeren har man også kunnet se Colas færdiggøre asfaltering af udvidelsen af den fynske motorvej E20, på ramperne på Køge Bugt-motorvejen, hvor trafikforholdene skulle forbedres, og på M20 ved Borup. Der er også blevet tid til at styre et par parkeringspladser og et stort garageprojekt i Hvidovre i mål. Dertil kommer mange mindre opgaver over hele landet. Det er en travl sommer for Colas.

Foto-VD

Vejdirektoratet udvikler og planlægger den danske infrastruktur – og sørger for at projekterne udføres. Og det sker blandt andet i samarbejde med virksomhederne i asfaltbranchen, som byder på de projekter, der kommer i udbud.

Colas-styrer-vejrenovering-på-E45-sikkert-i-mål-600×400-pix

Colas Danmark A/S har aktiviteter fordelt over hele Danmark og beskæftiger ca. 500 medarbejdere. Vi producerer og udlægger asfalt og udvinder råstoffer i egne grusgrave, og vi påtager os alle former for entrepriser. Vores løsninger bygger på knowhow og ny teknologi, og vi tilstræber løbende at fremme tiltag som har fokus på genanvendelse, materialevalg og energi. Colas Danmark A/S er et datterselskab i den internationale Colas Gruppe, som er markedsleder, og hvis mission er at udvikle, bygge og vedligeholde transportinfrastruktur på en ansvarlig måde gennem lokalt forankrede virksomheder over hele verden.