Wattway2018-04-24T16:26:09+02:00

WATTWAY® – ENERGIPRODUCERENDE VEJE

For første gang nogensinde kan veje producere energi, samtidig med at vejens trafikale egenskaber bevares.

SOLCELLEVEJEN TESTES VERDEN OVER

Colas Gruppen løftede i 2015 sløret for sin nye solcellevej Wattway®, der kan gøre vejen selvforsynende med trafik- og vejbelysning. Produktet er resultatet af 5 års udviklingssamarbejde med Frankrigs statslige institut for solenergi og Colas’ laboratorier i Frankrig.

De første teststrækninger er udlagt i Frankrig, og Colas Danmark præsenterede Wattway® på Vejforum i 2016. I løbet af 2017 følger vi resultatet af teststrækninger i resten af verden. I Danmark vil vi søge at udføre 2-5 teststrækninger i samarbejde med fx Vejdirektoratet eller kommuner, som kan se potentialet i veje, som producerer energi til vejbelysning med mere.

HVAD ER WATTWAY®

Wattway® består af solceller, som er indlejret i tynde, beskyttende lag. Panelerne klæbes direkte på den eksisterende asfaltbelægning, og de er resistente over for tung og vedvarende trafik og vejrlig. Den forventede levetid er som ved traditionel asfaltbelægning.

Wattway® udnytter eksisterende asfalterede flader som veje, stier og pladser, uden at gribe voldsomt ind i bymiljø eller natur. Samtidig produceres energien lige dér, hvor der er brug for den til fx gadebelysning eller som strøm til boliger og virksomheder.

  • En Wattway solcellevej på 48 m2 yder ca. 4.300 Kwh årligt
  • 1 km Wattway solcellevej kan levere elektricitet til ca. 3.000 menneskers forbrug.

Wattway® er et resultat af et samarbejde mellem det statsejede franske institut for solenergi og Colas’ laboratorier i Frankrig. Fremtidsperspektivet er at videreudvikle Wattway® til en intelligent vej, som indgår i trafikregulering eller til opladning af el-biler.

Colas_Wattway_1

Vores veje er kun dækket af trafik ca. 10% af tiden. Tænk, hvis disse arealer kunne udnyttes til at producere energi. 20 m² Wattway®-paneler er nok til at dække en husstands elforbrug (ekskl. varme).

Colas_Wattway_2

Wattway®-cellerne er indlejret i et tyndt lag composite-materiale, som sikrer det optimale vejgreb under alle forhold.  Panelerne tilpasser sig let underlaget og sikrer høj holdbarhed og sikkerhed.

Colas_Wattway_3

Wattway®-panelerne  kan lægges direkte på eksisterende vejbelægninger uden videre forberedelse. Det sikrer en let og hurtig konvertering fra almindelig til el-producerende vej.

Hvis du har spørgsmål eller brug for råd og vejledning i forbindelse med Wattway®, er vi altid klar til at hjælpe dig. Kontakt vores eksperter:

Lars-Ladehoff-2014-large

Lars Ladehoff

Produktteknisk chef

ll@colas.dk
4034 6564
Lars-Ladehoff-2014-large
Lars Ladehoff

Produktteknisk chef

Lars er produktteknisk chef. Han har det overordnede ansvar for produktudvikling i Colas og vores laboratorier i Viborg og Glostrup. Lars er desuden medlem af ledergruppen i Colas Danmark A/S.

4034 6564
Colas Danmark A/S, Fabriksparken 40, 2600 Glostrup
Martin-Ole-Korsgaard-2014-large

Martin Korsgaard

Laboratoriechef

mko@colas.dk
4034 6527
Martin-Ole-Korsgaard-2014-large
Martin Korsgaard

Laboratoriechef

Martin er laboratoriechef og har det daglige ansvar for vores laboratorier i Viborg og Glostrup.

4034 6527
Produktteknisk afdeling, Industrivej 27, 8800 Viborg