Kan man genanvende udtjente bildæk i asfalt?

Genanvendelse – en del af Colas’ strategi

Det er en del af Colas’ CSR-strategi at anvende produkter og genbrugsløsninger, som kan nedsætte forbruget af nye materialer og reducere vores udledning af CO2.

Det gør vi blandt andet ved at genanvende asfalt eller beton i ny asfalt.

Og Colas’ udviklingsafdeling har løbende gang i nye forsøg og samarbejder, som kan understøtte udviklingen.

Colas tester genanvendelse af udtjente bildæk i asfalt.

Forsøg med genanvendelse i Aarhus Kommune

Senest har Colas i uge 38 gennemført et forsøg med en ny type genbrug på Malling Kirkevej i Aarhus Kommune. I forsøget har Colas erstattet det traditionelle syntetisk fremstillede modificeringsmiddel til bitumen – også kaldet SBS – med granuleret gummi fra udtjente bildæk.

Det er et spændende forsøg, som Colas har udført i samarbejde med Aarhus Kommune og dækgenvindingsfirmaet Genan A/S. Genan fremstiller det granulerede gummiprodukt, ROAD+ PREMIXED, som gør det muligt at erstatte det syntetiske gummiprodukt med bildæk, som ikke længere kan bruges til andre formål.

Colas-tester-genanvendelse-af-udtjente-bildæk-med-Genans-ROAD+PREMIXED_2

Stigende behov for genanvendelse gør Genans teknik relevant

Formålet med forsøget er at opnå erfaring med produktion og anvendelse af asfalt med granuleret gummi fra bildæk. Selvom teknikken ikke er ny, har den ikke været bredt anvendt i Danmark i de senere år. Vi mener, at det stigende behov for genbrug og andre initiativer, som hjælper vores miljø, gør det relevant at genoplive teknikken, fortæller laboratoriechef Martin Korsgaard, Colas Danmark A/S.

Genan bruger også forsøget til at videreudvikle sit produkt ROAD+ PREMIXED. Og Colas vil i de kommende faser overvåge forsøgsstrækningen for at vurdere, om den præsterer lige så godt som en traditionel løsning. Colas vil desuden udføre forskellige laboratorieforsøg for at dokumentere og vurdere, hvordan anvendelsen af ROAD+ PREMIXED påvirker kvaliteten af asfalten.

Det bliver spændende at følge. Og i Colas glæder vi os til at dele vores viden og erfaring med forsøget, tilføjer Martin Korsgaard.

Læs mere om genanvendelse i Colas

Læs også om Colas’ innovative produkter.

Martin-Ole-Korsgaard-2014-large

Foto: Laboratoriechef Martin Korsgaard, Colas Danmark A/S, har i mange år beskæftiget sig med udvikling af nye produkter og metoder. Og han har været med til at teste genanvendelse af flere forskellige produkter. Formålet er at reducere CO2-aftrykket i forbindelse med produktion og udlægning af asfalt og bruge færre råmaterialer.