GLASVEJEN GENANVENDER GAMMELT GLAS

Glasvejen genanvender gammelt glas

Glasvejen er lagt henover en gammel asfaltbelægning ved rådhuset i Middelfart, og den nye overfladebelægning skal forlænge stiernes levetid.

Genanvendelse af glas sparer ressourcer og giver et smukt resultat

Ved første øjekast ser Glasvejen gul ud, og det skyldes, at belægningen består af 50% lokal granit i gullig farve. Men hvorfor så navnet Glasvejen? For at mindske brugen af nye, jomfruelige råvarer fra grusgraven, blev det besluttet, at Glasvejen skulle bestå af 50% genanvendt glas – heraf navnet.

Glasset kommer fra husholdningsforbrug og består derfor af skår fra gamle vinflasker, syltetøjsglas og andet glasmateriale, der ikke kunne genbruges. De mange forskellige typer af glas giver også et flot farvespil, der kan ses, hvis du undersøger vejen tæt på.

Glasset er blevet knust og bearbejdet til 1/3 mm, hvilket gør belægningen sikker at køre og gå på for cyklister, hundepoter og andre følsomme trafikanter.

Glasvejen genanvender gammelt glas

Selvom Glasvejen indeholder glasskår, så er den helt sikker at cykle på – glasskårene er nemlig slebet helt glatte.

Glasvejen i Middelfart – et projekt med fokus på genanvendelse

I august 2022 udførte Dansk Overfladebelægning et smukt vejprojekt i samarbejde med Middelfart Kommune. Projektet har fokus på genanvendelse og understreger kommunens mangeårige arbejde med klimatiltag.

Vejprojektet udmundede i en række stibelægninger kaldet Glasvejen med genanvendelse af glas. Vejen bliver præsenteret på Klimafolkemødet, som afholdes i Middelfart 1-3. september 2022.

GLASVEJEN GENANVENDER GAMMELT GLAS

Når man kommer helt tæt på Glasvejen, kan man se alle de forskellige farver af glas, der er brugt i belægningen.

Bindemiddel med vegetabilsk olie erstatter fossile ressourcer

For at binde de lokale gule granitter sammen med genbrugsglasset er der brugt et særligt bindemiddel: Vegecol, som er delvist vegetabilsk.

I de senere år er flere kunder begyndt at vælge  Vegecol-belægning. En væsentlig del af forklaringen er kombinationen af to af tidens megatrends:

  • Krav om tiltag i retning af større bæredygtighed i byggeri og anlæg
  • Ønsket om en god totaløkonomi.

Vegecol opfylder begge kriterier og er samtidig et materiale, der giver store muligheder for at opnå et unikt udtryk. Bindemidlet er nemlig transparent, så belægningsstenene og glassets naturlige farver bliver fremhævet.  Derfor er Vegecol et populært valg hos mange landskabsarkitekter og private, fortæller direktør Finn Jensen fra Dansk Overfladebelægning.

Ligeledes ses en stigende efterspørgsel fra kommuner og virksomheder, der ønsker et dekorativt, flot og unikt arkitektonisk udtryk i deres projekter.