Projekbeskrivelse

TUNNELARBEJDE MED FORHINDRINGER

Asfaltering af Vaðlaheiði-tunnelen i Eyjafjörður, Island

Colas’ islandske datterselskab MHC Hladbær Colas skulle have asfalteret den 8 km lange Vaðlaheiði-tunnelen i 2017, men to vandårer kom på tværs af planlægningen.

To vandårer, en kold og en varm, var skyld i, at MHC Hladbær Colas ikke kom i gang med asfaltering af Vaðlaheiði-tunnelen i 2017 som planlagt. Tunnelen ligger i Eyjafjörður-området i den nordlige del af Island, tæt på byen Akureyri.

Vaðlaheiði-tunnelen leverer koldt drikkevand og varmt poolvand

For at få kontrol over vandet, som strømmede ud i tunnelen, skulle der først udlægges rør og etableres et rørsystem. Nu leverer vandårerne koldt vand til beboerne i en nærliggende landsby, og lokale investorer vil bruge det 46°C varme vand til varmtvandspools og havbade langs kysten.

Asfaltudlægning i 30°C midt om vinteren

I sommeren 2018 kunne Colas omsider komme så småt i gang med udlægningen, selvom arbejdet med rørsystemet endnu ikke var helt færdigt. Normalt ville man starte i den ene ende af tunnelen og slutte i den anden, men arbejdet med rørsystemet betød, at Colas måtte starte i midten af tunnelen og arbejde de steder, hvor det var muligt at komme til.

Arbejdet blev derfor først afsluttet i november 2018, hvor det begyndte at sne i Eyjafjörður-området. Inde i tunnelen var vinteren dog ikke et problem. Den opvarmes nemlig af de varme vandårer og varme sten, og temperaturen er flere steder mere end 30°C.

For at skaffe asfalt til tunnelen, opstillede Colas et mobilt asfaltværk i havnen i Akureyri. Derudover leverede det lokale asfaltværk Norðurbik asfalt til projektet.

Vadlaheidi-tunnel-Island-panorama

MHC Hladbær Colas har udført asfaltentreprisen for Íslenskir aðalverktakar (ÍAV) og Marti Contractors.

Til entreprisen er anvendt 18.000 tons asfalt til tunnel og forbindelsesveje.

Hladbær-Colas-Island-regnbue
Vadlaheidi-tunnel-Island-
Hladbær-Colas-Island-medarbejdere