Projekbeskrivelse

LOGISTIK MED UDFORDRINGER – BALLEN FÆRGEHAVN PÅ SAMSØ

Colas har stor erfaring med projekter som kræver særlig logistik og planlægning. Det gælder fx når vi arbejder på Grønland, men også når vi løser opgaver på mindre danske øer, som ikke har egen asfaltproduktion.

I september 2014 påbegyndte vi asfaltering af den nye Ballen færgehavn på Samsø.

Det var vores afdeling i Horsens som løste opgaven, og med øens placering midt i Kattegat blev Colas udfordret på både logistik og planlægning. Asfalten skulle nemlig produceres på fastlandet og transporteres til øen mens den stadig var varm. Ved små opgaver kan det klares med lastbil og normal færgedrift. Men projektet i Ballen krævede omkring 6.000 tons asfalt og var bestemt ikke en lille opgave.

Colas’ afdeling i Horsens måtte derfor lægge et logistisk puslespil, hvor asfalten kunne sejles fra Horsens i en  mængde som passede til en arbejdsdag. Men derudover skulle planen også tage højde for, at skibet kunne nå retur til Horsens for at blive genfyldt.

Colas-cases_ballen1_link
Colas-cases_ballen5_link

HORSENS-SAMSØ T/R

Hver aften begyndte produktionen af asfalten på vores fabrik i Horsens, hvorfra den blev kørt til Horsens Havn og læsset ombord på skibet. Ved midnat var skibet læsset med 1.100 tons asfalt, som vi afdækkede med termoafdækning. Skibet kunne herefter begive sig ud på den 5 timer lange sejltur mod Samsø med ankomst næste morgen kl. 6 i Ballen, hvor asfaltholdet stod klar til at påbegynde dagens arbejde.

De efterfølgende 8 timer blev den varme asfalt lidt efter lidt løftet over på lastbiler og udlagt på det nye havneareal, inden skibet klokken 14 kunne vende kursen mod Horsens for at hente et nyt læs asfalt. Sejlturen blev gentaget ni dage i træk med kun en times buffer til forsinkelser.

FÆRDIG TIL TIDEN

holdet færdiggjorde hele det 17.000 m2 store område med både bærelag og slidlag uden forsinkelser. Og den 4. januar 2015 afgik færgen MF Kanhave for første gang fra den nye Ballen færgehavn med kurs mod Kalundborg.

Med beliggenheden i Ballen er sejltiden mellem Sjælland og Samsø reduceret til gavn for øens indbyggere og de mange turister og faste feriegæster som besøger den populære ø.

Colas-cases_ballen3_link

SE FILMEN

om projektet

BALLEN FÆRGEHAVN