Colas’ værksteder får certifikat for god orden og sikkerhed

På Colas’ værksteder har de fået et nyt smart værktøj. Det skal gøre hverdagen nemmere og forbedre arbejdsmiljø, sikkerhed, produktivitet og kvalitet. Det hedder 6s.

Værkstedet i Viborg

På værkstedet i Viborg lavede de den første gennemgang af værkstedslokalerne i slutningen af maj. Hele værkstedet blev grundigt gennemgået for at finde forbedringer.

-Vi startede med at holde et møde, hvor vi fortalte alle medarbejdere om det nye værktøj 6s, og hvorfor vi gerne ville tage det i brug. For mig var det vigtigt, at vi fra starten havde en åben dialog om det nye tiltag. Det skal jo fungere for de medarbejdere der går i værkstedet, og det skal give mening. Derfor skal de have stor indflydelse, siger værkstedsformand Thomas Larsen.

Vi sparer en masse tid

Efter gennemgangen af værkstedet blev der lavet en handleplan, og der er flyttet en del rundt på værktøj og andet i Viborg.

-Ingen af os havde for eksempel tænkt over, at kæderne til kranen hang i den ene ende af værkstedet og løftestropperne i den anden. Nu hænger de ved siden af hinanden. Stigerne har også fået en fast plads. Og noget så simpelt som at sætte klaphammerne op i en holder på væggen, så man ikke skal lede efter dem, er også et af de gode resultater af 6s. Vi sparer en masse tid på den måde. Og selv om det kræver tilvænning, er det rart, at alle ved hvor tingene er, siger Thomas Larsen.

Thomas-Larsen_400x500

Værkstedsformand Thomas Larsen (Viborg).

web-6s-på-Colas-værksted-i-Viborg_stiger

Stigerne har fået en fast plads på værkstedet i Viborg.

Klik og se før og efter 6s på Colas’ værksted i Viborg.

Oprydningen fortsætter

– Det tager selvfølgelig tid at rydde op og flytte rundt på tingene. Her i Viborg er vi heldige at have vores pladsmand Niels Ritter, som kan gøre mange af tingene, fortæller Thomas. -Vi er ikke helt i hus endnu. Jo mere vi får hængt op, jo flere nye ideer kommer der. Det er en løbende proces. Vores papcontainer stod for eksempel gemt væk i et hjørne i et lokale. Nu har vi placeret den, så den står lige dér, hvor vi har brug for den.

På en af væggene i værkstedet hænger der også en ”6s-opslagstavle”, hvor alle kan skrive ideer og forslag, og handleplanen med status hænger der også.

web-6-s-styr-på-løftestropper-Colas-værksted-Viborg

Løftestropper og kæder er samlet ét sted på værkstedet.

web-6s-på-Colas-værksted-i-Viborg_maskingrav

Skriggul og ekstra sikker

Efter gennemgangen af værkstedet i Viborg blev mekanikergraven ekstra sikret.

-Vi har gjort mere end Arbejdstilsynet kræver. Vi har fx malet dækpladerne gule og gjort rækværket ekstra sikkert. Nede i graven har vi malet væggene hvide, men det er mere for, at det skal se pænt ud. Det betyder noget for humøret, siger Thomas.

Alle værksteder er i gang

Det er ikke kun i Viborg der arbejdes med 6s. -Poul i Nørresundby og Finn og Jeppe i Greve og deres medarbejdere er også i gang, og vi udveksler ideer, fortæller Thomas.

I Nørresundby er værkstedsformand Poul Pedersen lige blevet færdig med gennemgangen af værkstedet og er nu i gang med lageret.

-Det bliver bare rigtig godt, når man kommer igennem det. Der kommer styr på tingene, siger han. Colas’ gamle værksted på Mineralvej brændte i 2015, og der skulle indkøbes nyt værktøj, da lokationen flyttede. Det er der nu kommet god orden på, siger Poul.

Poul-Pedersen-2014-large

Værkstedsformand Poul Pedersen (Nørresundby)

web-6s-på-Colas-værksted-i-Nørresundby

På værkstedet i Nørresundby har alt også fået faste pladser.

web-6s-på-Colas-værksted-i-Nørresundby_intet-flyder

På værkstedet i Greve fik de i den grad løftet forholdene, da de flyttede fra det gamle værksted i Herstedøster.

-Vi flyttede jo ind i et nyt værksted og troede, at vi gjorde det godt fra begyndelsen, men vi har opdaget, at vi kan gøre det endnu bedre, tilføjer afdelingsleder Finn Borgermann.

-Medarbejderne har blandt andet bygget flere værktøjstavler. Det værktøj der før lå og rodede i et hjørne, har nu fået faste pladser. Så skal ingen bruge tid på at lede efter det.

Klik og se før og efter 6s på Colas’ værksted i Greve.

Nemmere når man kan se formålet

Thomas synes alle har været gode til at tage 6s til sig. -De kan se formålet. Den største udfordring er at blive ved med at efterleve det. Mange skal ændre gamle vaner. Og når vi når til vinter, kommer der nye medarbejdere ind fra vejen som skal hjælpe med vinterklargøring. Nogle af dem var her måske sidste år, men nu har vi flyttet rundt på mange ting. Derfor skal vi være gode til at instruere og hjælpe, så de kan lære systemet at kende.

Finn i Greve er enig: -Det handler jo om, at alle folkene på værkstedet skal være med i det. Og det er lykkedes. Det motiverer, når man kan være med til at gøre hverdagen lettere for sig selv og kollegerne. Vi får et bedre arbejdsmiljø, og det er behageligt. Det synes smedene også. De kan også godt lide at møde på et rent værksted om morgenen.

Men vi skal holde fast i de gode tiltag. Derfor har værkstedet i Greve udpeget mekaniker Joachim Larsen som ”6s-mand”, som repræsenterer værkstedet, og som holder løbene møder med Finn og Jeppe. -Så går vi listerne igennem og følger op på dem, siger Finn.

Finn-Borgermann-2014-large

Afdelingsleder Finn Borgermann (Greve)

Som at vedligeholde sit golfhandicap

For at få certifikat skal man svare på 66 forskellige spørgsmål. Der udregnes herefter en ”score”, som benyttes som grundlag for handlingsplaner for forbedringer og løbende tjek.

Den første gennemgang på værkstedet i Viborg gav 53%, men da ændringerne var i hus, var resultatet 93%, og Viborg fik certifikatet.

I Greve kan de godt lide pointsystemet. Man kan se, at man bliver bedre og bedre. -Men man kan jo også tabe pointene igen, hvis man ikke holder standarden, og det vil vi jo. Det er ligesom i golf, hvor man gerne vil bevare eller helst forbedre sit ”handicap”, forklarer Finn.

Om 6s i Colas

Colas begyndte at implementere 6s på de tre reparationsværksteder i foråret 2020. Det er et internt LEAN-inspireret certificeringsprojekt, som er fælles for alle selskaber i Colas Europe-gruppen. De første 5 s’er kendes fra LEAN:

Sorter, Sæt i system, Systematisk rengøring/orden, Standardiser, Selvdisciplin.

Det sjette s har Colas tilføjet. Det er vores kerneværdi nr. 1: Sikkerhed.

-LEAN-tankegangen går ud på, at vi skal gennemføre løbende forbedringer og sikre et renere og mere tiltalende arbejdsmiljø og ikke mindst et sikkert og effektivt værksted. Og meget tyder allerede på, at vi opnår gode resultater på værkstederne. Derfor vil 6s muligvis også på sigt komme til at omfatte fabrikker, grusgrave og måske vejhold, fortæller maskinteknisk chef Henrik Kusk.

Maskinteknisk chef Henrik Kusk