CO-BOT PÅ ASFALTARBEJDE

I sidste uge afprøvede to af Colas Danmark A/S’ formænd, Thomas Herløv Christiansen og Thomas Holm Andreasen, en nyudviklet asfaltrobot (cobotten Exo-Push), der kan hjælpe asfaltarbejdere med ragearbejdet.

Asfaltrobotten Exo-Push er udviklet af Colas S.A. i samarbejde med et robotfirma. Det er en såkaldt cobot, som asfaltarbejderen styrer, og som aflaster ham under arbejdet.

Først var vi skeptiske
-Da vi hørte om cobotten var vi skeptiske. Asfaltrageren er jo et af vores vigtigste værktøjer, fortæller salgs- og entreprisechef Martin Martedal. Men vi blev overraskede da vi fik den præsenteret, og især da vi fik mulighed for selv at prøve den.

Colas_nyhed_2017.11.09_full1

Asfaltrobotten Exo-Push skal testes på rigtige asfaltarbejder
Nu skal asfaltrobotten på prøve på nogle ”rigtige” projekter i Danmark, så vi kan se, hvad vi kan bruge den til. Vi kan allerede se, at den ikke egner sig til finpudsning, men vi vil blandt andet afprøve den i forbindelse med retablering af asfalt efter nedgravning af fjernvarme, hvor udlægningsbredderne er for små til traditionelle asfaltudlæggere. Vi kan også se en mulighed for at bruge asfaltrobotten Exo-Push til asfaltarbejder i for eksempel baggårde, hvor vores traditionelle grej ikke kan komme ind, siger Martin Martedal.

Velbesøgt demonstration
Under træningsforløbet arrangerede Colas en demonstration for blandt andet 3F, Asfaltindustrien og nogle kommuner, der godt kan se potentialet i en asfaltrobot som Exo-Push. Exo-Push kan nemlig også udstyres med en kost og bruges til fx snerydning på områder, hvor man ikke kan komme til med større maskiner.

Foto: Den energi man selv lægger i arbejdet bliver 5 gange højere med Exo-Push cobotten. Exo-Push vejer 12 kg, og det svarer lidt til at gå med en rygsæk.

I august 2018 testede Colas den seneste version af Exo-Push-cobotten. Den nye version vejer kun 8,5 kg, og den kraft man selv lægger i arbejdet kan nu ganges med 7!

ExoPush-test-august-2018-Colas-Danmark

Asfaltarbejdere får hjælp af robot

Colas_nyhed_2017.11.09_full2

2. november 2017

Entreprenørkoncernen Colas har udviklet en asfaltrobot (cobot), der kan hjælpe asfaltarbejderen med det hårde arbejde med at fordele asfalten på vejen.

Asfaltrobotten, der hedder Exo-Push, er udviklet af Colas Gruppen i samarbejde med den franske udviklingsvirksomhed RB3D. Nu skal den testes af et vejhold i Colas Danmark A/S.

Asfaltarbejderens forlængede arm
Ideen til asfaltrobotten er opstået, fordi Colas ønskede at aflaste asfaltarbejderen. Fordelingen af asfalten på vejen med en såkaldt “rager” er en nødvendig del af asfaltudlægningen, og arbejdet med en manuel asfaltrager kan være hårdt. Med Exo-Push får asfaltarbejderen en cobot, som skal aflaste medarbejderen.

Asfaltrobotten kan ikke erstatte asfaltarbejderen. Exo-Push spændes nemlig på medarbejderen, som styrer asfaltrobotten og den “forlængede arm”. Robotten (version 4.0) vejer 12 kg og er således ikke tung.

Asfaltrobot testes af medarbejdere med mange års erfaring

Efter testen vil Colas Danmark A/S evaluere, om Exo-Push giver plusser i forhold til arbejdsmiljø, og om den kan leve op til kravene til kvalitet.

Jeg er spændt på at høre mine medarbejderes mening om asfaltrobotten. De er de bedste til at bedømme, om den kan udføre arbejdet lige så godt som den manuelle rager, og om den aflaster dem, siger Christa Engell Hansen, distriktschef Colas Danmark A/S.

Asfaltarbejdernes test og evaluering af Exo-Push har stor betydning. Både for videreudvikling af asfaltrobotten og for Colas’ videre arbejde og indkøb af maskinel, supplerer Henrik Kusk, maskinteknisk chef Colas Danmark A/S.

Se Exo-Push i aktion

Test af asfaltrobotten finder sted i Glostrup i begyndelsen af november 2017, og interesserede kan få en præsentation af Exo-Push torsdag 9. november, kl. 13-14.00 på Fabriksparken 34-36, 2600 Glostrup.

Tilmelding er nødvendig: lkv@colas.dk

Kontakt:
Colas Danmark A/S, Fabriksparken 40, 2600 Glostrup, tlf.nr. 4598 9898
Maskinteknisk chef Henrik Kusk,
hku@colas.dk
Distriktschef Christa Engell Hansen, ceh@colas.dk
Kommunikationschef: Lisbeth Volf, lkv@colas.dk