Ny asfaltfabrik opført på blot 6 måneder

Den 26. oktober 2020 tog Colas første spadestik til et nyt, moderne fabriksanlæg uden for Horsens.

Den 19. april producerer vi den første asfalt på værket.

Colas-nye-asfaltfabrik-i-Horsens_fabrik-luftfoto_foto-Jan-Østergaard-1200×800-px

Colas har siden 1960’erne produceret asfalt på fabrikken på Horsens Havn. Dengang var Horsens Havn et travlt industriområde, men det bynære havnekvarter har gennem årene udviklet sig til et attraktivt boligområde.

Derfor besluttede vi at flytte vores aktiviteter til Kometvej/Meteorvej, som ligger i et industrikvarter uden for byen. Her ligger fabrikken tæt på motorvejen, og vi kan nemmere levere asfalt til infrastrukturprojekter på Fyn og i området fra Midtjylland og ned til grænsen.

Opskriften på en god byggeproces

Før købet af den 78.000 m2 store grund i industrikvarteret uden for Horsens, lejede Colas arealet af sin gode samarbejdspartner, HM Entreprenør, til opbevaring af genbrugsasfalt.

-Nu er vi blevet ejere af grunden og har på blot seks måneder opført et moderne fabriksanlæg. At det har kunnet lade sig gøre, skyldes et godt samarbejde med Horsens Kommune, god planlægning og et erfarent byggeteam, siger Jacob Kloster.

Han glæder sig til at kunne levere asfalt til Colas’ og kundernes infrastrukturprojekter, når fabrikken åbner den 19. april.

Colas-nye-asfaltfabrik-i-Horsens-fundament-600×400

Byggeriets første fase begyndte med støbning af fundament og solid forankring til skorstenen.

Colas-nye-fabrik-i-Horsens-administrationsbygninger-med-solceller-600×400

Administrationsbygningerne er flyttet med uden for byen. Her bidrager solceller på taget til opvarmning af bygningerne.

Colas recirkulerer gammel asfalt

Der affræses meget asfalt i Danmark, når der skal lægges ny asfalt. Men Colas kan recirkulere materialerne, så der skal tilsættes langt færre jomfruelige materialer, som der bliver færre og færre af i verden.

Fabrikken i Horsens hører til en af de fabrikker, som er allerbedst til at recirkulere gammel asfalt og beton. Og den nye fabrik er udstyret med en 37 tons tung tørretromle, som på grund af sin størrelse er mere effektiv end mindre tromler.

-Når materialerne er helt tørre, kan vi øge genbruget i asfalten, uden at den bliver vanskelig at arbejde med. Erfaringer viser nemlig, at det er fugten i genbrugsasfalten, som gør materialet sværere at udlægge, forklarer Jacob Kloster.

Colas har desuden opført overdækkede haller til opbevaring af sine lagre af fine materialer, fx sand og stenmel, og genbrugsmaterialer. Det nedsætter energiforbruget til at tørre materialerne, og det kan ses på energikontoen.

Colas-nye-fabrik-i-Horsens-råvarehaller_foto-Jan-Østergaard

Overdækkede haller holder materialerne til asfaltproduktionen tørre. Det betyder mindre energiforbrug til tørring på asfaltværket.

Colas-nye-asfaltfabrik-i-Horsens-tørretromle-løftes-på-plads_600x400

Det var en udfordring at løfte den 37 tons tunge KVM-tørretromle på plads, men alt forløb som det skulle.

Colas passer på miljøet

På pladsen har Colas udlagt en særlig tæt og holdbar belægning, som sikrer mod gennemtrængning. Den faste belægning er desuden tilsluttet olieudskiller.

-I Colas står miljø højt på dagsordenen. Vi efterlever selvsagt alle miljøkrav til fabrikken og vores produktion, og vi har gennem årene gennemført mange udviklingsinitiativer. Et arbejde vi vil styrke yderligere i de kommende år, blandt andet med en strategi for reduktion af vores CO2-udledning, tilføjer maskinteknisk chef Henrik Kusk.

Godt naboskab

Colas har informeret sine nye naboer om åbningen af den nye fabrik og ser frem til et godt naboskab.

-Vi har et ønske om at være gode naboer og tage så meget hensyn som muligt. Naboer er derfor altid velkomne til at kontakte os, hvis de har spørgsmål, slutter Jacob Kloster.

Colas-nye-asfaltfabrik-i-Horsens-belægning-600×400

For at undgå eventuel forurening har pladsen fået en tæt og holdbar belægning.