Projekbeskrivelse

MÅLFAST DANMARKSKORT MED OVERFLADEBEHANDLING

Det er ikke hver dag Colas får bestilling på et gigantisk Danmarkskort. Men sådan lød opgaven fra en gruppe tidligere elever fra Herfølge Skole, da de kontaktede Colas. Skolen skulle have et Danmarkskort midt i skolegården, præcis som eleverne huskede det fra deres egen skoletid. Og kortet skulle være klar til skolens 60-års jubilæum.

Hovedparten af initiativtagerne til genskabelsen af Herfølge Skoles Danmarkskort er fra skolens første årgange i begyndelsen af 1950’erne. I dag er de på vej på pension, men kan tydeligt huske det store hvide kort i skolens gård, som dog for længst var blevet asfalteret over. Det satte de sig for at genskabe med indsamlede midler og med hjælp fra en frivillig landinspektør. Og Colas skulle skabe kortet.

Colas-cases_dk-kort2_link

Danmarkskortet er blandt andet støttet af Realdania under kampagnen UNDERVÆRKER, der hjælper ildsjæle med at gøre deres projektdrømme til virkelighed.

Colas-cases_dk-kort3_link

HVID OVERFLADEBEHANDLING

Det oprindelige Danmarkskort var en smule mindre end det nye kort, der måler 22 meter fra spidsen af Skagen til den tyske grænse og har 300 løbende meter kystlinje. Kortet er udført med overfladebehandling med produktet Vegecol bitumen fra Colas.

Colas’ asfalthold udførte kortet på blot tre (lange) dage i slutningen af skolens sommerferie.

Der var mange, der ikke troede det kunne lade sig gøre, og da landmåleren havde sat kortet af, kiggede vi da også på hinanden, fortæller entrepriseleder Bo Andersen fra Colas Danmark. Kortet indeholdt nemlig mange detaljer og krummelurer.

KRÆVER GODT HÅNDVÆRK

En håndværksopgave af den karakter stiller store krav til medarbejderne. Hvis bare man skærer lidt ved siden af, skal der fræses om. Derfor kræver det stor koncentration og gefühl.

For når man står med maskinen, kan man ikke se, hvad man laver, forklarer Karsten Frimann, der er chef for fræserafdelingen. Undervejs var vi spændte på resultatet, som vi først for alvor kunne se, da vi fik en drone op for at tage billeder.

Resultatet taler for sig selv, og skolen fik sin flotte jubilæumsgave og vartegn tilbage. Nu kan Herfølge-børn igen besøge de danske landsdele komplet med øer, kystlinje og cirka 80 optegnede byer. Og det uden at bevæge sig uden for den trygge skolegård. På præcis samme måde som skolens elever kunne det for 60 år siden. Undervejs kan de måle afstanden mellem byerne, for kortet er stort set målfast.

Herfølge Skoles Danmarkskort er så vidt vides det eneste af sin art i Danmark og et godt eksempel på, hvordan asfalt kan bruges som udsmykning.

Se også FARVET ASFALT ØGER TRAFIKSIKKERHEDEN

Colas-cases_dk-kort1_link